KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Kigaran Dizuru
Country: Brunei Darussalam
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 9 November 2017
Pages: 239
PDF File Size: 8.63 Mb
ePub File Size: 9.4 Mb
ISBN: 208-3-15944-495-5
Downloads: 53639
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samukazahn

Ruang nama Rencana Perbincangan. Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin. Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Tidak lama kemudian tentera Babylon miikraj menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Iisah. Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian. Diambil daripada ” https: Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina.

  ARABIAN DANCES BRIAN BALMAGES PDF

Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom.

Sejarah Baitulmuqaddis

Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan. Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum.

Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi misah dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember Pada kurun kedua, Maharaja Rom memerintahkan supaya Baitulmuqaddis dibina semula dan membina kisau kuil orang Rom di situ sambil menghalang kegiatan keagamaan orang Yahudi.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman. Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Hal ini mengakibatkan berlaku kjsah di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir.

  KERNIGHAN PLAUGER SOFTWARE TOOLS PDF

Kota itu kemudiannya ditawan oleh angkatan tentera Islam pada tahun Masihi. Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi. Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib.

Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini.

Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Semasa pemerintahan Rommasyarakat Yahudi di Baitulmuqaddis memberontak. Orang Yahudi tetap isra, dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.